Vroeger was het simpel. Je maakte een website, zette hem op je naamkaartje en je was klaar. Het was een extensie van die brochure die je al een tijdje gebruikte, het was gewoon de versie om op de computer te zetten. Het internet is echter geen verzameldoos van brochures. Het is een netwerk van sites en diensten waarop iedereen informatie kan posten, verdelen en doorsturen. Dat maakt het allemaal wat complexer, maar ook een stuk interessanter.
Het web is ontstaan om informatie makkelijk en snel te delen. Zeker met de komst van sociale media, zoals FaceBook of Twitter, kan iedereen dingen posten en met elkaar delen. Dat is tweerichtingsverkeer. Of beter gezegd miljoenenrichtingsverkeer. Mensen kunnen stukjes van je inhoud overnemen en naar je teruglinken. Inhoud die over je organisatie verschijnt, of je laatste artikel van op Twitter kan in de site verwerkt worden. Jij kan reageren als er iets over je bedrijf gezegd of gevraagd wordt op FaceBook.
Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat artikels of procuctinfo die op jouw site staan makkelijk gedeeld kunnen worden. Hou dat in gedachte bij het aanmaken van de inhoud voor je website. Het is goed dat jouw info verder verspreid wordt en zo een groter publiek bereikt. Je kan nu eenmaal geen ijzeren gordijn rond je site zetten.
Participeren in sociale media sites is zeker een interessante piste. Zo kan je een officiële communicatie over een product voeren, of reageren op wat er door anderen gezegd wordt. Dat is niet enkel dienstverlening voor je (potentiële) klanten, het is ook een interessant gereedschap om te weten wat er leeft op de markt. Het web biedt hier mogelijkheden die je bij geen enkel ander medium hebt. In dit geheel dient je eigen website hier als centraal punt, waarnaar je kan verwijzen in al je communicatie.